Wij proberen de mensen in Gambia op verschillende manieren te helpen. Dit doen wij onder andere door dozen met kleding op te sturen (zie ons lijstje), maar daarnaast willen we ook "grote"projecten aan gaan pakken. Dit kunnen we uiteraard niet alleen, maar hierbij hebben we de steun van heel veel mensen nodig!

 

U kunt hieronder zien welke projecten wij zouden willen realiseren, met uw hulp.

 

 

Project: Taxichauffeur Momodou en zijn bus.

Tijdens onze vakantie in december 2017 liet Momodou zijn bus zien. Enkele weken voor onze aankomst was er een andere auto achterop gereden. Helaas zit het daar qua verzekeringen e.d. net even anders dan in Nederland. De dader had geen geld en dus had Momodou de bus zo goed als het ging zelf uitgedeukt en in de plamuur gezet. Gevolg: voorste gedeelte groen, achterste gedeelte wit. Het bijkomende probleem is dat toeristentaxi's verplicht donkergroen moeten zijn willen ze mogen werken. De keuring van deze taxi's zou in Januari plaatsvinden en dit zou dus een vreselijk groot probleem worden, want zijn taxi was niet meer helemaal groen. Aangezien taxi rijden zijn enige inkomen is (en hij hier dus ook 7 dagen in de week mee bezig is) zou dit betekenen dat hij geen inkomen heeft. Geen inkomen = geen eten en er zijn heel wat mondjes te vullen op de compound (gemiddeld zon 20 á 25?).

Terug in Nederland zijn wij samen met onze vrienden hierover in gesprek gegaan. Hier moest iets gebeuren! Natuurlijk kreeg Momodou al dozen van ons. Deze heeft hij netjes verkocht waardoor hij al een gedeelte zelf bij elkaar had verzameld. Het andere gedeelte is in de vorm van nieuwe dozen met goederen onderweg, maar u begrijpt wachten was geen optie meer. Hij heeft daarom zijn bus naar de garage gebracht en deze zijn gelukkig toch alvast aan de klus begonnen. Het resultaat? Dat kunt u hieronder bekijken. 

 

Eerst werd de bus helemaal geschuurd.

Vervolgens werden de ramen afgeplakt met kranten.

Daarna konden ze beginnen met spuiten, maar ook dit gaat er anders aan toe dan in Nederland. Daar waar wij spuitcabines hebben, gebeurt het in Gambia gewoon in de open lucht onder de boom. 

Het eindresultaat is weer een mooie groene bus. Momodou is erg gelukkig. Nu kan hij weer aan het werk. 

 

 

 

 

Project: Huisje opknappen van familie Njie.

Van onze sponsoren hadden wij heel erg veel spullen ontvangen. Dit alles zorgde ervoor dat onze garage erg vol stond! Wij besloten dan ook om een oproep te plaatsen op de site van vraag en aanbod Gambia. Al snel kregen wij verschillende reactie van mensen die graag wat dozen wilde ontvangen. Een van deze mensen was de zus van meneer Njie. Zij wilde graag wat dozen opsturen naar haar broer, omdat hij anders zijn huisje niet af kon bouwen. Uiteraard sprak ons dit zeer aan, want wij zijn met een soortgelijk project bezig voor de familie van Yusupha Jarju. Zo gezegd, zo gedaan. Er werden meerdere malen wat extra dozen richting Gambia gestuurd. In bijgaande foto's kunt u zien dat het opsturen van de dozen resultaat heeft gehad.

 

 

 

 

Project: Huisje opknappen van de familie van Yusupha Jarju.

Tijdens onze reis in oktober 2016 hebben wij de moeder Yusupha bezocht. Direct bij aankomst waren wij erg geschokt bij het zien van het huisje. Zoals u op de foto's hieronder kunt zien is het huisje aan een zijde al helemaal ingestort. De muur ligt compleet op de grond. Aan de andere zijde van het huis is een deel ingestort. Tegen het andere deel staat een boomstam, in de hoop dat dit een beetje tegendruk geeft. Dan hebben we nog maar niet gesproken over het dak. Het dak is namelijk zo lek als een mandje. In het regenseizoen zorgt dit ervoor dat het binnen haast net zo nat is als buiten. 

 

Wat is nu ons plan? 
Wij willen graag helpen met het opbouwen van het huisje/het bouwen van een nieuw huisje. Er wonen namelijk zo'n 15 mensen in dit min of meer gevaarlijke huis. Het staat op instorten en dat is niet verantwoord! Zoals u wel kunt zien liggen er al een paar nieuwe blokken om te bouwen. Dit is het resultaat van een half jaar sparen! Op deze manier gaat het dus veel te lang duren, met alle gevaren van dien.


Zo zag het huisje eruit voordat hij begon:

Dit zijn de vorderingen tijdens de bouw:

Dit is het eindresultaat:
Er moeten alleen nog ramen en deuren in, maar verder is het alweer bewoonbaar en dus veilig.